Mangfoldskonferansen 2025 -fra barrierer til muligheter
stylusPublisert: 01. april 2025
Norsk arbeidsliv trenger arbeidskraft og forskning viser at arbeidsgivere er positive til mangfold. Likevel opplever noen personer med innvandrerbakgrunn fortsatt fordommer og diskriminering. Hvorfor skjer det? Nå kan du se panelsamtale og alle foredragene fra Mangfoldskonferansen 2025 og lære fra virksomheter som har fjernet barrierer og utløst mulighetene i mangfoldet.
Statssekretæren holder åpningstale for konferansen
Kjetil Vevle i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID)
«Et skritt frem og to tilbake» -utviklingen i antall toppledere med flerkulturell bakgrunn i norske virksomheter går i feil retning. Innlederne presenterer tall, kommenterer konsekvensene dette kan få for det norske arbeidslivet og kommer med innspill til hva arbeidsgivere kan gjøre for å snu utviklingen.
Ali Rana, partner i PA Consulting og Aysegül Cin, tidligere konserndirektør i Gjensidige Forsikring
«Det etniske hierarkiet: Diskriminering i det norske arbeidsmarkedet». En ny undersøkelse viser at innvandrere fortsatt opplever mer diskriminering i ansettelsesprosesser enn resten av befolkningen. Undersøkelsen gir ny innsikt i forskjeller mellom ulike innvandrergrupper. Hør om hovedfunn i undersøkelsen.
Arnfinn Midtbøen, professor i sosiologi, Universitetet i Oslo
Panelsamtalen «Hvordan kan vi få til endringer? Paneldeltakerne drøfter hvorfor det ikke har skjedd endringer i diskriminering av innvandrere i arbeidslivet, og hva arbeidsgivere bør være oppmerksomme på, og hva de kan gjøre for å forebygge diskriminering.
Moderator: Michelle Chinnappen med deltakere: Cora Alexa Døving, forsker Holocaustsenteret; Minela Košuta, seniorrådgiver Likestillingssenteret KUN; Philip Rynning Coker, seniorrådgiver Minotenk og Arnfinn Midtbøen, professor i sosiologi, Universitetet i Oslo
“Slik kan arbeidsgivere forebygge rasisme og diskriminering på arbeidsplassen”. Hør om tips og verktøy for arbeidsgivere for å forebygge rasisme og diskriminering på arbeidsplassen.
Minela Košuta, seniorrådgiver Likestillingssenteret KUN
NRKs presentasjon fremhever viktigheten av flerkulturell kompetanse i media for å styrke demokratiet, bygge forståelse og tillit hos publikum, og sikre bredere og mer balansert dekning. Den beskriver NRKs strategi for mangfold, inkludert talentprogrammer som NRK FleRe, som rekrutterer flerkulturelle journalister, og understreker at mangfold fremmer innovasjon og inkludering i mediebransjen.
Fathia Mahmoud Farah, journalist i NRK
"Inkludering er et valg!" fokuserer på flerkulturelt mangfold og inkludering. Den fremhever viktigheten av å skape like muligheter for alle ansatte, uavhengig av bakgrunn, og beskriver tiltak som omvendt mentorprogram, markering av kulturelle høytider, og rom for tro og tanke. Innlegget understrekte at inkludering er et bevisst valg og nødvendigheten av å bryte ned usynlige barrierer for å oppnå ekte mangfold.
Wenche Fredriksen, Head of Diversity & Inclusion DNB
"Fra ord til handling- hvorfor mangfold er like viktig i 2025" -Oslo universitetssykehus (OUS) forteller om sin innsats for å fremme mangfold og inkludering på arbeidsplassen. Den tar for seg OUS' mangfoldsstrategier, inkludert rekruttering, opplæring, og tiltak mot diskriminering, samt fremtidige planer for å styrke et trygt og inkluderende arbeidsmiljø.
Sara Kornelius, spesialrådgiver og Maja Garnaas Kielland, spesialrådgiver Oslo universitetssykehus.
"Systematisk jobbing med å få til et likestilt og inkluderende arbeidsliv for alle». Hør om planer og tiltak i Trøndelag fylkeskommune for å skape en inkluderende arbeidsplass, som for eksempel prosjektet “Fordomsfri rekruttering”.
Ann Christin Eidsmo, seniorrådgiver Trøndelag fylkeskommune
"Systematisk samarbeid med NAV om rekruttering”. Hør om hvordan lønnsdivisjonen i DFØ har jobbet systematisk og målrettet med NAV om rekruttering i mer enn 10 år og om resultatene og erfaringene det samarbeidet har gitt.
Gunn Elisabeth Løland Lending, avdelingsdirektør Fag- og produktitvikling og Anne Torill Østbø Hatleskog, avdelingsdirektør Kunde- og kompetansetjenester Lønnsdivisjonen, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring i staten (DFØ)